Latest News:

Sondaj:

Ce parere ai de noul Stadion National?

Stadionul National, istorie si prezent

Stadionul National a fost construit în 1953 si a purtat denumirea de Stadionul 23 August pâna în 1990, dupa care a fost redenumit în Stadionul National „Lia Manoliu”. Înaintea demolarii sale în anul 2007, capacitatea stadionului era de 60,120 de locuri, fiind folosit pentru a gazdui meciuri de fotbal sau rugby, concursuri de atletism sau concerte de muzica pop sau rock. Acesta a fost situat in complexul sportiv Lia Manoliu.

Evenimente. De-a lungul timpului, a gazduit numeroase concerte. Unul dintre cele mai de amploare este cel al lui Michael Jackson, pe 1 octombrie 1992, din cadrul Dangerous World Tour. 71 000 de oameni au asistat la cea mai mare manifestare artistica din România de dupa revolutie, concertul megastarului fiind singurul televizat în direct de postul american HBO. Cu putine luni înainte de demolare, în iulie 2007, pe acest stadion a avut loc un alt mare concert, al formatiei britanice The Rolling Stones, la care au asistat 50.000 de spectatori.

Reconstructia. În octombrie 2005 s-a hotarât reconstructia acestuia, dar din lipsa fondurilor s-a hotarât numai repararea sa. La sfârsitul lunii august 2006, Stadionul National Lia Manoliu a trecut din administrarea Autoritatii Nationale a Sportului în domeniul public al municipiului Bucuresti iar la sfârsitul aceluiasi an, doua firme au ajuns în faza finala pentru reabilitarea stadionului care presupune demolarea actualului stadion si construirea unuia nou. Noul stadion va fi destinat exclusiv jocurilor de fotbal si rugby si va avea o capacitate de peste 55.000 de locuri dispuse pe patru nivele, cu doua tribune si doua peluze. Acoperisul va fi retractabil pe cabluri suspendate si masoara 9.000 de metri patrati. Proiectul stadionului este identic cu cel al Commerzbank Arena din Frankfurt. Finantarea va fi asigurata din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si din sume alocate de Guvernul României. Lucrarile au început în anul 2007 si pâna la finalul anului 2009 acestea au costat 262,2 milioane lei. În 2010, an în care se spera finalizarea santierului, valoarea estimata a lucrarilor va fi de aproximativ 100 de milioane de euro. Ultimul meci desfasurat pe vechiul stadion a fost meciul de fotbal România–Albania, scor 6–1, din preliminariile Campionatului European 2008, la care România a participat.

Adresa Stadionul National "Lia Manoliu"

Adresa: Bucuresti, Bulevardul Basarabia 37-39
Zona: Basarabia
Telefon:
Stadionul Lia Manoliu este situat in Complexul Sportiv Lia Manoliu.
Este folosit pentru a gazdui cele mai importante evenimente sportive, meciuri de fotbal, meciuri de rugby, concursuri de atletism, concerte pop si rock.